8 Ekim 2008 Çarşamba

Göl Olabilmek...


Hintli bir yaşlı usta, çırağının her şeyden sürekli şikayet etmesinden bıkmıştı. Bir gün çırağını tuz almaya gönderdi. Yaşamındaki her şeyden mutsuz olan çırak döndüğünde, yaşlı usta ona, bir avuç tuzu, bir bardak suya atıp içmesini söyledi. Çırak, yaşlı adamın söylediğini yaptı ama içer içmez ağzındakileri tükürmeye başladı.

“Tadı nasıl?” diye soran yaşlı adama öfkeyle “Acı” diye yanıt verdi.

Usta kıkırdayarak çırağını kolundan tuttu ve dışarı çıkardı. Sessizce az ilerideki gölün kıyısına götürdü ve çırağına bu kez de bir avuç tuzu göle atıp, gölden su içmesini söyledi. Söyleneni yapan çırak, ağzının kenarlarından akan suyu koluyla silerken aynı soruyu sordu:

“Tadı nasıl?”

“Ferahlatıcı” diye yanıt verdi genç çırak.

“Tuzun tadını aldın mı?” diye soran yaşlı adamı, “Hayır” diye yanıtladı çırağı.

Bunun üzerine yaşlı adam, suyun yanına diz çökmüş olan çırağının yanına oturdu ve şöyle dedi:

“Yaşamdaki acılar tuz gibidir, ne azdır, ne de çok. Acının miktarı hep aynıdır. Ancak bu acının acılığı, neyin içine konulduğuna bağlıdır. Acın olduğunda yapman gereken tek şey, acı veren şeyle ilgili duygularını genişletmektir. Onun için sen de artık bardak olmayı bırak, göl olmaya çalış.”

Bilgelik Yolu, yazının linki

*Ne zamandır aklımda olan bu yazı için Sn. Yurderi' ne teşekkürlerimle...Hayat

2 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim kisas cok güzelmis, insanlarin hep hayttan alacaklari dersler vardir,bende bu kisasdan alacagimi aldim, bazen bir bardak su kadar olsamda genellikle bir göl gibi olmaya calisanlardanim. Paylasimin icin tesekkürler.
Canim Kereviz tarifi olarak sadece salata tarifi biliyorum, bizm evde kereviz hemen hemen hic yenmez ama benim sevdigim ve denedigim bu tarif harikaydi.
1 Kereviz rendelenir, icine 500 g suyu süzülmüs yogurt, 1 avuc cekilmis ceviz ve 2-3 dis ezilmis samirsak eklenir, tuz da ialave edilerek karistirilir. Servis tabagina alinir ve üzerine kiyilmis maydanoz ekilir. Umarim hosuna gider canim, haa diyer tarifi denedinmi nasil kizin ve siz begendinizmi..??? sevgilerimle...

SOFRAM dedi ki...

Canım merhabalar, güzel bir yazı,ne yazık ki hayatta bu tip kişiler var, önemli olan küçük şeylerle de mutlu olmasını bilebilmekte, hayat gerçekten de çok güzel...Teşekkürler paylaşımınız için...
Canım kerevizle ilgili tariflerime ulaşabildinizmi, blogcudaki sayfamda sebze yemekleri kategorisinde terbiyeli kereviz yemeği var, kıymalı ve sıcak olarak yenen çok güzel olur, çocukluğumdan beri evimizde pişen bir tariftir.
Bir de blogspotta zeytinyağlı kereviz var, bu da güzel oluyor, hatta çay saatlerinde de yapıyorum.Bu da zeytinyağlılar kategorisinde, eğer istersen salatası da var, o da blogspotta salata ve mezeler bölümünde.
Canım kolaylıklar diliyorum, ayrıca sizinle görüşmekten de çok mutlu oldum, ailecek sevgi ve selamlar...